Hur ska man egentligen bära sig åt om man vill avla på en islandshäst i Sverige och är det överhuvudtaget möjligt?

I Sverige har det under de senaste åren importerats relativt många islandshästar och det har även avlats en hel del på dem. Ofta förekommer det avel på hästar som importerats direkt från Island, tränats upp, tävlats och sedan endast används för avel när de nått tillräckligt bra resultat i de olika tävlingarna.

Det är ingen större skillnad mot att avla på en islandshäst än på en häst av annan ras. Det är viktigt att kontrollera hästarnas ursprung noga och se till att inte inavel eller liknande förekommer. Det är vanligast att man åker med sitt sto till det stall där hingsten står och att stoet sedan får stå kvar är en viss tid så man vet att stoet verkligen är dräktigt.

Många som har islandshästar och vill betäcka dem åker till Island i god tid för att finna en bra och lämplig hingst. Denna tar de sedan med sig hem till Sverige när den är gammal nog. Då kan man som stoägare garanterat veta att det verkligen är en riktig islandshäst.

Om man vill betäcka sin islandshäst i Sverige kan det vara en bra idé att söka upp riktiga avelsstall eller stuterier. Dessa finns på ett par ställen i landet och ibland kan det vara en god idé att åka en bit för att finna rätt hingst. Som hingstägare är det inte lika lätt att få ett föl, utan då måste denne ofta göra avtal med stoägaren om att denne ska få köpa fölet till en viss kostnad vid framgångsrik betäckning och fölning. Att avla på hästar är lite som ett lotteri. Man kan inte med säkerhet säga att en häst kommer att bli bra på tävling eller i avel bara för att dess föräldrar är det.