Många drömmer om att äga en alldeles egen islandshäst. Men hur är det egentligen att äga en sådan och vilken skötsel kräver de?

Hur sköter man en häst?

En häst kräver en hel del skötsel och det är inte fullt så lätt att sköta en häst som man kan tro. Om man har en egen häst ska man både se till att den släpps in, ut, borstas, fodras och motioneras på rätt sätt. En häst mår inte bra av att stå inne hela dagarna och den kan inte bara äta hö om den motioneras. Hästen behöver vatten, och den bör borstas minst en gång om dagen. Det innebär att det kan bli många och långa resor om man inte har nära till stallet och ofta tar det också en hel del tid att ta hand om hästen. Att ha häst kan ibland ta hela dagar i anspråk om det händer något oförutsett som man inte räknat med.

Vilken utrustning krävs?

Det krävs mycket utrustning för att ha häst. Sadel, träns, täcken, grimmor och borstar är bara lite av det man behöver. Om man stallar upp hästen på en ridskola eller liknande finns det ofta möjlighet att låna grepar, skottkärror och mycket annat. Om man väljer att ha hästen hemma måste man dock skaffa allt detta på egen hand.

Vad bör man ha för kunskaper?

Generellt sett bör man ha mer kunskap ju mer ensamt man stallar upp hästen. På en ridskola finns det mycket hjälp att få men i ett privatstall eller eget stall behöver man kunna det allra mesta själv. Man måste kunna rida eller motionera hästen rätt, man ska ha kunskap om dess eventuella sjukdomar samt om hur man fodrar den. Man måste också veta hur man gör om hästen plötsligt börjar bråka och hur man kommer till rätta med problemen.