Det är inte speciellt ofta man ser islandshästar på svenska ridskolor trots att det är en mycket trevlig ras som dessutom inte är så stor. Den är också så pass stark att den kan bära även vuxna människor utan att må dåligt av tyngden. Detta innebär att både barn och vuxna kan rida på hästen.

En anledning till att islandshästen är lite mer ovanlig på svenska ridskolor är att den ofta är dyrare än andra hästraser och den starka flockmentaliteten kan ofta ställa till det en aning om inte alla hästar i hagen ska vara med på samma lektion. Islandshästen är oftast inte heller lämpad för att göra fina dressyrrörelser eller för att hoppa höga hinder, vilket kan bli ett problem i de mer avancerade ridgrupperna på ridskolor av olika slag. På en ridskola med blandade hästraser varieras ofta olika grenar och övningar på lektionerna.

Det finns några ridskolor i Sverige som erbjuder lektioner och turridningar på just islandshästar och dessa brukar vara mycket populära. Här finns vanligtvis bara islandshästar som är speciellt tränade till just turridning och liknande. Dessa måste vara särskilt lydiga och lämpliga i temperamentet. På en turridning måste alla, från nybörjare till erfarna ryttare kunna känna sig trygga på den häst de rider på. De ridskolor som bara har islandshästar fokuserar sällan på mer komplicerad dressyr eller på hoppning. Där ligger koncentrationen istället på att visa upp islandshästen samt dess olika gångarter på bästa sätt och det är också detta de speciella islandshäst-tävlingarna går ut på.

Oavsett hur mycket eller hur lite man ridit innan kan man rida på en islandshäst. Överlag är den mycket lättriden och den går ofta med mycket lite hjälp in i rätt gångart. Det är sällan man som ryttare behöver använda sig av sporrar eller ett spö för att få hästen att göra som man vill.