När det gäller islandshästar, kan de precis som hästar av andra raser delta i olika tävlingar. En vanlig hästtävling består ofta av grenar som dressyr, hoppning, terräng och en hel del annat. Det är ytterst sällan man ser islandshästar i dessa tävlingar eftersom att de ofta har svårt att hävda sig i svårare klasser.

När det gäller islandshästar har de dock helt egna tävlingar och tävlingsbanor där hästar av andra raser inte är med och tävlar. Här visas nämligen islandshästarna upp i skritt, trav och galopp samt sina två helt unika gångarter tölt och flygande pass. Här har en häst av annan ras inte speciellt stor chans att hänga med.

När det gäller tävlingar med islandshästar finns det flera olika roliga grenar att vara med i. Gångarts-bedömning är bara en av dem. Dessutom finns olika kombinationstävlingar där ridbarhet och mycket annat bedöms. Man kan också tävla i orientering med karta, hinderteknikbanor och en hel del annat. I samtliga grenar går det ut på att hästen och ryttaren ska vara i ett team och det ska märkas att ridningen är en trevlig upplevelse både för ryttaren och hästen.

Det finns egentligen inget som säger att en islandshäst bara kan tävla i de tävlingar som är speciella för rasen. Det finns till exempel ekipage som tävlar i grenar som western och distansritt. En islandshäst kan många gånger ha fördela inom distansritter eftersom de är uppfödda i ett kargt klimat och har fysiken för att kunna vandra långt även på få resurser. Islandshästen har också sin tölt som är en mycket vägvinnande gångart. Den är på samma gång väldigt populär för ryttaren som rider på hästen.

Även barn kan tävla med islandshästar eftersom att de är så pass trevliga att ha och göra med. Grenarna är ofta också relativt lätta att lära sig.